Agnostisizm Nedir Neye İnanır?
Agnostisizm; bir kişinin, olguları, görüşleri veya inançları hakkında kesin bir kanaate varamadığını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Agnostisizm, herhangi bir şeye inanmaktan kaçınmak olarak da tanımlanabilir. Agnostisizm, bilimsel veya dini bir konu hakkında hiçbir kanaat belirtmemeye dayalıdır. İnsanların çoğu, agnostisizme bir görüş, inanç ya da öğreti olarak değil, bir tutum olarak bakarlar.
Agnostisizmin kökeni, aynı fikri savunan ünlü filozoflar tarafından ortaya konulmuştur. Antik Yunan filozofu Protagoras, ‘insanların herhangi bir hakikati öğrenmeleri mümkün olamaz’ dedi. 18. yüzyılda ortaya çıkan agnostisizm, özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda yaygın bir şekilde tartışılmıştır.
Agnostisizm, Kime Aittir?
Agnostisizm, herhangi bir dine bağlı olmayan ya da dine inanmayan insanlar tarafından da benimsenir. Agnostikler, herhangi bir şeye inanmak zorunda olmadıklarını öne sürerler. Bununla birlikte, herhangi bir dine inanmış olan insanlar da agnostik olabilir.
Agnostisizmin savunucuları, çoğu kez, herhangi bir şeye inanmaktan kaçınarak, bilimsel veya dini konularda kesin bir sonuca varmak yerine, tereddütlerini korur. Çoğu agnostikler, insanların, kesin bir yargıya varmadan önce, herhangi bir konuda tam olarak anlayamadıklarını kabul ederler.
Agnostisizm ile İlgili Tartışmalar
Agnostisizm, herhangi bir konuda kesin bir kanaata varamamak anlamına gelir; ancak, birçok kişi bu konuda farklı görüşler ileri sürmüştür. Bazıları, agnostisizm konusunda tümüyle tutarsız olduğunu ve insanların herhangi bir şeye inanmak zorunda olduğunu savunmuştur. Diğerleri ise, agnostisizmin, insanların, hakkında kesin bir kanaat belirtmeden önce, herhangi bir konuda tam olarak anlayamamalarını kabul etmesiyle ilgili olduğunu iddia etmiştir.
Agnostisizm, dünyada çok geniş bir şekilde kabul gören bir görüş değildir. Ancak, herhangi bir konuda tamamen kesin bir kanaata varmak zorunda olmadığımızı anlamak, çoğu zaman, özgürlüğümüze sahip çıkmamız için iyi bir yoldur.