Oturum izni ile araba alınır mı?
Aracı Türkiye’ye getirebilmek için kişinin söz konusu ülkede en az 185 gün ikamet etmiş olması ve oturma iznine sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle aracın kişinin oturma izninin bulunduğu ülkeden satın alınması gerekmektedir.
Türkiye’de ikamet eden yabancılar araba getirebilir mi?
Yurt dışından araç getirmek yasaldır. Aracın taşınma yöntemine ve getiren kişinin statüsüne bağlı olarak farklı yasalar ve prosedürler uygulanabilir. Bireysel kullanım ve ticari işlemler için farklı yasal prosedürler geçerlidir. Yurt dışından araç getirmek de ithalat kapsamına girer.
Yurt dışından gelen araç kaç yıl kalabilir 2024?
Yabancı plakalı araçlar geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye’de en fazla 24 ay kullanılabilir. Bu süre zarfında araç sahibi aracını Türkiye’de yasal olarak kullanabilir ve aracın yurtdışına çıkarılması zorunlu değildir.
Yurtdışından gelen araba ne kadar Türkiye’de kalabilir?
Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancı uyrukluların araçlarına verilecek süre, ikamet izninde belirtilen süre kadar olabilir ancak 730 günü geçemez. Türkiye’de ikamet izni bulunmayan yabancı uyruklulara ise 180 günden toplam 90 gün izin verilir.
Yurt dışından araç getirme şartları nelerdir?
Yurt dışından araç getirebilen herkesin yılda en az 185 gününü yurt dışında geçirmiş olması gerekiyor. Son tarihten bir gün bile geçilmesi, şartın sağlanmaması nedeniyle aracın transferine engel teşkil ediyor. Söz konusu sürenin sürekli olması gerekmiyor.
Oturum izni ile başka ülkeye gidilir mi?
Daimi ikamet izniyle, başka bir AB ülkesinde 90 güne kadar kalabilirsiniz, ancak orada yaşamanıza veya çalışmanıza izin verilmez. Daimi ikamet izinleri hakkında daha fazla bilgiyi “Daimi ikamet izni” bölümümüzde bulabilirsiniz.
Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşı yurtdışında kullandığı aracını kesin dönüş yaptığında Türkiye’ye getirebilir mi?
Ø Yurt dışından Türk vatandaşlığı alarak ikametgahlarını Türkiye’ye daimi olarak taşıyan kişiler Türkiye’ye araç getirebilirler. Bu kişilerin getirdiği araçlara gümrük vergisi uygulanmaz. Sadece KDV ve ÖTV uygulanır.
Yurtdışından gelen araba 5 yıl kalabilir mi?
Vatandaşlar, yabancı tescilli araçlarını Türkiye’de 2 yıla kadar (730 gün) bulundurma ve kullanma imkânına sahiptirler. ❖ Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancıların araçlarına, ikamet izninde belirtilen süre kadar süre tanınır ve bu süre 730 günü geçemez.
Yurt dışı plakalı araç Türkiye’de kimler kullanabilir?
Yabancı plakalı araçlar; Türkiye’ye girişte adına kayıtlı olan kişinin yanı sıra, yurtdışında yaşayan eşi, annesi, babası ve çocukları da kullanabilir. Yabancı plakalı araçta adına kayıtlı kişi otursa bile, yukarıda belirtilen kişilerden başkası aracı kullanamaz.
Çifte vatandaş yurtdışından araba getirebilir mi?
Soru: Çifte uyruklu kişiler, yabancı taşıtların geçici giriş karnesi kapsamına araç getirebilirler mi? Cevap: Geçici ithal edilen kara taşıtlarına ilişkin Genel Gümrük Tebliği’ne (seri numarası: 1) göre çifte uyruklu kişilerin, yabancı taşıtların geçici giriş karnesi kapsamına araç getirme hakkı bulunmamaktadır.
Yurt dışından gelen araba 2 yıl sonra ne olur?
Araç, Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren iki yıl Türkiye’de kalabilir. Aracın 2 yıl sonra tekrar Türkiye’de kullanılabilmesi için 185 gün yurtdışında kalması gerekir. İki yıl sonra Türkiye’de kullanılan araçlar trafiğe çıkarılmaz ve sahiplerine para cezası verilir.
185 gün şartı kalktı mı?
Buna göre, yurt dışında emekli olduktan sonra ilk defa Türkiye’ye araç getiren kişilerin, söz konusu ülkede 185 gün ikamet etme zorunluluğu bulunmuyor. Bu da yurt dışında yerleşik olma şartını yansıtıyor.
Yabancı plakalı araçlar Türkiye’de kaç yıl kalabiliyor?
Yabancı emeklilerin yabancı plakalı araçlarının Türkiye’de kalma süresi 4 yıla çıkarıldı. Yurt dışından emekli olup yurt dışına yerleşen vatandaşların yabancı plakalı araçlarını geçici olarak Türkiye’ye getirip orada dört yıl kalmaları artık mümkün.
Yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir 2024?
Yabancı plakalı araçlar; Araç programına kayıtlı ruhsat, hak sahibi, eşi, yurtdışında yaşayan anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ruhsat sahibi araçta olsa bile yukarıda belirtilen kişiler dışında kimsenin aracı kullanması mümkün değildir (acil durumlar hariç).
Yurtdışından 2 el araba getirilebilir mi?
Yurt dışından yeni araç almak yerine yabancı plakalı ikinci el araç alımına ilişkin maalesef yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Araçlar, hangi ülkede olursa olsun, yukarıda belirtilen şartlarda 0 km uzaklıkta olmaları şartıyla yurt dışından ülkemize getirilebilmektedir.
Yabancı uyruklu kişiler nasıl araba alabilir?
Yabancının kullandığı aracı satın almak isteyen başka bir yabancı arasında araç satışı, satıcının konsolosluğunda yapılır. Vergi muafiyetinden doğrudan yararlanan yabancı vatandaşlar, noter huzurunda “0” (sıfır) KM’li araç satın alabilirler.
Oturum izni olan ehliyet alabilir mi?
Ülkemizde altı (6) aydan fazla ikamet izni veya öğrenci izni bulunan ve T.C. kimlik numarası alan her yabancı, Türk ehliyeti alma hakkına sahiptir.
Oturum izni ile ne yapılabilir?
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na (YUKK) göre ikamet izni, Türkiye’de ikamet için verilen izin belgesi anlamına gelir. İlgili makamlarca verilen bu izin, yabancıya ülkemizde belirli bir süre ve belirli bir yerde yaşama hakkı verir.
Yabancılar ÖTV’siz araç alabilir mi?
Yabancıların araba satın alması için vergi muafiyeti: Vergisiz araç satın alma hakkına sahip yabancılar, diğer yabancılardan mavi plakalı kullanılmış bir araç da satın alabilirler. Mavi plakalı araçlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi’nden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet yıllık araç vergisini veya bandrol vergisini içermez.