İçeriğe geç

Iran Şii mezhebi nedir

İran Şii Mezhebi Nedir?

İran’da en yaygın inanç Şii İslam’dır. Bu mezhep, İmam Ali’nin 12. İmamı olan Muhammed Bakır’ın önderliğinde İslam’ın dördüncü halifesi olan Hazreti Ali’nin soyundan gelen Ali’nin oğlu Hasan ve Hüseyin’in takipçileri tarafından kurulmuştur. Şii İslam, İmam Ali’nin ve oğullarının vahiy ve İslam tarihindeki önemini vurgulayan bir mezheptir.

Şii İslamın Temel İlkeleri

Şii İslam, üç temel ilkeye dayanır. Bunlar, İmam Ali’nin liderliğini destekleme, onun soyundan gelen İmamların Ahiret gününde geri dönecekleri inancı ve İslam’ın ilk dört halifesinin seçilmesinin meşru olmadığını savunmaktır. İmam Ali’nin liderliğini destekleme, İslam dünyasında en çok tartışma konusu olmuştur. İmam Ali’nin soyundan gelen İmamların Ahiret gününde geri dönecekleri inancı, İslam inancının temel unsurlarındandır. İslam’ın ilk dört halifesinin seçiminin meşru olmadığını savunmak, İmam Ali’nin haklarının özgürce korunmasını amaçlamaktadır.

Şii İslamın Tasavvufi İnançları

Şii İslam tasavvufu, İmam Ali’ye bağlı olan özel bir İslam tasavvufudur. Tasavvufta İmam Ali’nin liderliği önemli bir yere sahiptir ve İmam Ali’nin sarayına yönelik özel bir kutsallık vardır. Dini kutsallıklar, emirler, sevgi ve saygı, güvenlik, sadako, cömertlik ve hoşgörü gibi konuların tümü tasavvufa dayanır. İslam tasavvufunun temel ilkesi, Tanrı’ya olan inancının ve İmam Ali’ye olan itaatin duygusal olmasının önemidir.

Şii İslamın Etkisi

Şii İslam, İran ve İran halkının kültürü, gelenekleri ve dininin temelini teşkil etmektedir. Şii İslam, İran halkının yaşamını ve düşüncelerini açıkça etkilemiştir. Şii İslam’ın, İran’da halkın yaşam tarzını, kültürünü ve geleneklerini şekillendirdiği söylenebilir. Ayrıca, İran’daki Şii İslam’ın etkisiyle, İran halkının, İmam Ali’ye olan bağlılığının ve saygısının artmasına katkıda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: İran Şii Mezhebi, İmam Ali, İslam Tasavvufu, Şii İslam Etkisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir