Devlet arşivleri ne iş yapar?
Bu dairenin görevi; Milli Mücadele dönemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ve Cumhuriyet döneminde 3473 sayılı Kanuna tabi kurum ve kuruluşlarda oluşturulmuş arşiv malzemelerini tespit etmek, arşiv disiplini esaslarına göre düzenlemek, devletin ve bilimin hizmetine sunmaktır.
Devlet arşivlerine herkes girebilir mi?
İsteyen herkes Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait orijinal belgelere ücretsiz olarak erişebilir. Devlet Arşivleri dünyanın önde gelen arşivleri arasındadır.
Devlet arşivleri kime bağlıdır?
Devlet Arşivleri Müdürlüğü Hakkında 11 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 30480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Müdürlüğü kuruldu.
Arsivlere kimler girebilir?
Arşivlerde kimler araştırma yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı İmparatorluğu arşivleri, 18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, yalnızca alanında uzman kişilerin özel izinle erişebildiği arşivlerdir. Bahsi geçen uzmanlar çoğunlukla tarihçilerdir.
Arşivin amacı nedir?
Anlam bakımından arşiv; kamu makamları, çeşitli kurum ve kuruluşlar veya kişilerin işlerinin yürütülmesi sırasında işlenen ve korunması gerekli belgelerin, belirli kurallara göre düzenli bir şekilde bir araya getirilip saklandığı yerdir.
Arşiv kayıtları kaç yıl saklanır?
Kurumda saklanan arşiv malzemeleri üniter arşivde 1-5 yıl, kurumsal arşivde ise 10-14 yıl süreyle saklanır.
Devlet arşivlerine nasıl girilir?
Devlet Arşivlerine nasıl erişebilirim? Arşivlere erişim Devlet Arşivleri web sitesi veya e-devlet üzerinden mümkündür. BETSİS belge tarama sistemine katılmak için üye olmak yeterlidir. Ayrıca araştırmacı olmak gerekli değildir.
Arşivler nereye bağlıdır?
Devlet Arşivleri BaşkanlığıGenel BilgilerTürArşivBağlılıkTürkiye Cumhuriyeti CumhurbaşkanlığıAdresGayret Mahallesi, 95. Sokak, No:3, Yenimahalle, AnkaraYıllık bütçe185.680.
Maaş evraklari kaç yıl saklanır?
Zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinden kaynaklanıyorsa on yıldan beş yıla indirildi. Maaş bordrosu, tatil ücreti, kıdem tazminatı, fesih tazminatı, kötü niyet tazminatı ve ayrımcılık tazminatı gibi ödemelere ilişkin belgelerin beş yıl saklanması gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı kimdir?
Ahmet ŞAHİN. 1966 yılında Kocaeli Gölcük’te doğdu.
Devlet arşivleri başkanlığına kim atandı?
Muhammet Ahmet Tokdemir’i makamında ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında Diyanet İşleri Başkanımız yeni atanan Başkanımız Sayın Tokdemir’e hayırlı olsun dileklerini iletti ve yeni görevinde başarılar diledi.
Ödeme evrakları kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu’nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıldır.
Arşivde neler bulunur?
Arşivler, kurum ve şirketlerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkan belge ve kayıtların görüntülenebildiği yerlerdir. Başka bir tanımı ise arşivin, bireylerin ve kuruluşların üretiminden doğan hak ve yükümlülüklerin korunmasını ve olayların kanıtlanmasını sağlayan belge ve bilgilerin saklandığı yer olmasıdır.
Arşivde çalışmak için ne yapmalı?
Arşivci olmak isteyenler stajlar veya gönüllü çalışmalar yoluyla ilgili deneyim kazanabilirler. Kütüphane, arşiv veya kayıt yönetimi alanlarında staj veya gönüllü çalışma arıyor olabilirsiniz.
Arşiv odasında ne olur?
Arşiv odalarında resmi belgeler, dosyalar ve kayıtlar saklanır. Özel ve kamu kurumları için kurulan bu odalara depolama hizmeti de sunulabilir. Arşivleme, bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok önemlidir.
Arşivde çalışanlar ne iş yapar?
Arşivciler esasen kuruluşun belgelerini ve kayıtlarını düzenler, sınıflandırır, korur ve arşivler. Bu rol, kuruluş tarafından tarih boyunca toplanan yazılı, elektronik veya diğer kayıtların düzgün ve güvenli bir şekilde saklanmasını ve erişilebilir olmasını sağlar.
Arşiv hangi birime bağlı olarak çalışır?
MADDE 5 – (1) Bakanlık, Arşiv Daire Başkanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde, arşiv malzemeleri ile belirli süreli arşiv malzemelerinin saklanması amacıyla Kurumsal Arşivi, Üniter Arşivi, birimler tarafından belirli süreli saklanacak arşiv malzemelerinin saklanmasından sorumlu Daire Başkanını ve İl Arşivini tutar.
Devlet arşivlerine nasıl girilir?
Devlet Arşivlerine nasıl erişebilirim? Arşivlere erişim Devlet Arşivleri web sitesi veya e-devlet üzerinden mümkündür. BETSİS belge tarama sistemine katılmak için üye olmak yeterlidir. Ayrıca araştırmacı olmak gerekli değildir.
Arşiv memuru ne iş yapar maaşı?
Arşiv Görevlisi pozisyonu için 2024 yılında ortalama aylık maaş 23.334 TL olurken, 2023 yılında bu ortalama 16 TL olacak.