Yargıtay’ın kararı kesin midir?
Başka bir deyişle, Yargıtay’ın rıza kararı, Yargıtay’ın istinaf mahkemesi olarak yaptığı inceleme sonucunda dosyada hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek bölge mahkemesinin kararını onaması anlamına gelir. Sonuç olarak, sanık hakkındaki karar Yargıtay Ceza Dairesi’nin kararıyla kesinleşir.
Yargıtay genel kurul kararları bağlayıcı mı?
Hem İlk Derece Mahkemesi hem de Yargıtay Dairesi, Genel Kurul kararına uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurulu kararları, ilk derece mahkemeleri için bağlayıcıdır, yani uymaları gereken zorunlu yasal hükümler haline gelir. Bu yükümlülük yalnızca incelenen dava için geçerlidir.
Yargıtay kararları emsal teşkil eder mi?
Yargıtay kararları bu eylemlerin yasal denetimini sağlar ve alt mahkemenin kararlarının hukuka uygun olmasını sağlar. Ayrıca, Yargıtay kararları diğer eylemler için de emsal teşkil eder.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
‘Anayasa Mahkemesi kararları… yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuken bağlayıcı olması için bu kararların hukuken bağlayıcı olması gerekmektedir.
Yargıtay’ın verdiği karara itiraz edilebilir mi?
Yargıtay kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir mi? Hukuk ve ceza davalarında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararları hariç olmak üzere, Yargıtay Dairesi kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Yargıtay’ın onayladığı karar bozulur mu?
Yargıtay’ın onama kararına karşı karar düzeltme imkânı Yargıtay Başsavcısı, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Ceza Genel Kuruluna başvurarak kendiliğinden (kendiliğinden) itiraz edebilir.
Yargıtayın hangi kararları bağlayıcıdır?
Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.
Yargıtay karar değiştirir mi?
Yargıtay, incelemesi sonucunda yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin kararına ilişkin “bozma kararı” verebilir. Davanın herhangi bir tarafı, Yargıtay’ın bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için başvuruda bulunabilir.
Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?
Devlet Şurası, bütün idari kararları denetim sonucunda almakla birlikte, denetim makamı olarak aldığı kararlar, merkezi idare ve yerinden yönetim kuruluşları açısından bağlayıcı ve bağlayıcıdır.
Yargıtay kararları hukuki delil midir?
B- YARGI KARARLARI Tarafları farklı olan davalarda verilen kararlar, bazı kararlara göre bağlayıcı delildir 5. Doktrinde Yargıtay’ın bağlayıcı delil ifadesinin kesin delil anlamında anlaşılması gerektiği belirtilmektedir 6.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları kesin midir?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.
Yargıtay karar bozar mı?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
Kararları bağlayıcı ne demek?
“Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece geçici fıkrası bağlayıcıdır, tüm mahkeme kararları gibi.” Bu görüşü destekleyen Gözler, “Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olması, iptal kararıyla yürürlükten kaldırılan kanunun hukuki geçerliliğini kaybetmesi anlamına gelir.” dedi.
AİHM kararları bağlayıcı mı?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin nihai kararına uymayı taahhüt etmişlerdir.”
Yargıtay’ın kesin kararına karşı ne yapılır?
a- Yargıtay’ın yetki kararına karşı itiraz Davaya müdahil olan davacı da Yargıtay Başsavcılığına itiraz edebilir. Kararın düzeltilmesi, Yargıtay’ın kesin yetki kararına karşı itiraz edilebilecek bir yoldur.
Yargıtay karar verince ne olur?
Yargıtay onay kararı verirse mahkeme kararı taraflar için kesin ve bağlayıcı hale gelir. Yargıtay iptal kararı verirse dosya yeniden değerlendirilmek üzere ilk derece mahkemesine gönderilir.
Kesin olarak verilen kararlar ne zaman kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, temyiz başvurusu yapılmayan karar ancak temyiz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.
Yargıtayın bozma kararından sonra ne olur?
Yargıtay incelediği kararı iptal etmeye karar verirse, mahkeme buna itiraz etmeye veya uymaya karar verecektir. İtiraz etme kararı verilirse, dosya istinaf makamına geri gidecek ve karar onaylanırsa düzeltilecek, aksi takdirde Yargıtay Genel Ceza Dairesi’ne gönderilecektir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Baş Ağrısını Nasıl Indirebiliriz