Sünnette takılan altınlar kimin?
Yargıtay uygulamasına göre, evlilik sırasında kadına verilen mücevherler ve para, kadına bağışlanmış sayılır. Bu nedenle, bu mücevher eşyaları kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Ziynet eşyaları kime aittir 2024?
Yargıtay; yukarıda belirtildiği üzere daha önceki kararlarında ziynet eşyalarının kural olarak kadınlara ait olduğuna ilişkin hükümler koymuşken, son olarak 04.04.2024 tarih ve 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı kararıyla bu içtihadı bozmuştur.
Bebeğe takılan altınlar kime aittir?
Bebeğin aldığı hediye ve hediyeler kime ait?
Sünnette takılan altınlar kimin Yargıtay?
Yargıtay’ın son kararına göre, düğünde kadınlara özel olarak takılan mücevherler kadına aittir. Ancak diğer mücevher türleri, adına takıldığı kişiye aittir.
Erkek tarafının taktığı altın mehir olur mu?
Diyanet’e göre düğünde takılan altın ve takılar onu takan kişiye aittir. Örneğin, damat veya ailesi tarafından geline “mehir kadar” olarak verilen takılar göz dikilemez ve geline aittir. Gerçekte nedimeler evlidir, ancak hiç evli değillerdir.
Düğünde takılan altınlar kimin 2024?
Yargıtay’ın yerleşik kararları göz önüne alındığında; bir kadının nikah töreni sırasında taktığı takılar, kadına bağışlanmakta ve artık kimin taktığına bakılmaksızın kadının kişisel malı olarak kabul edilmektedir.
İslama göre düğünde takılan takılar kime aittir?
Damadın veya anne ve babasının geline taktığı takılar, örfe göre çeyiz sayılıyorsa, çeyizdir; geri alınamaz.
Dinimizde altın kimin hakkı?
Eğer takı kız tarafından giyilirse, bir kadının çeyiz olarak giyilirse, boşanma durumunda bile ödenmelidir.
Erkeğe takılan altın kimin?
Yargıtay’a göre, kemer ve saat gibi erkek takıları kadın takısı olarak kabul edilemeyeceği için erkeklere aittir. Hatta ‘dişi’ olmayan takılar, yani cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın gibi takılar bile, eğer erkek takarsa erkeğe aittir.
Doğumda takılan altınlar kimin?
Doğumda altınları kim yapar? Çocuğun doğumunda verilen takıların velayetine sahip olmayan taraf, bunları talep edemez. Velayet sahibi olan taraf, çocuğun doğumunda taktığı takılar üzerinde söz sahibidir.
Yeni doğan bebeğe altın alınır mı?
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah verilir. Altın, nazar boncuğu ve kurdelelerle birlikte bebeğin yatağındaki altın yastığa takılır. Altın kolyeler de bebeğe verilebilecek hediyeler arasındadır.
Boşandıktan sonra altınlar kimde kalır?
Özetle, boşanma durumunda altın takılar, kimin taktığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategorinin dışında kalan altın veya diğer değerli eşyalar, bunlara bağlı olan kişide kalır.
Boşanmada altın kime verilir 2024?
Tarafların düğünlerinde taktıkları mücevherlerin kime ait olduğuna dair net bir yasal hüküm yoktur. Bu konu, Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin içtihatları tarafından şekillendirilmiştir. Yüksek Mahkeme, mücevherlerin, kimin taktığına bakılmaksızın, bir kadının kişisel malı olduğunu uzun zamandır kabul etmiştir.
Ziynet eşyaları bedeli hangi tarihe göre hesaplanır?
Mücevherler genellikle altın, elmas ve gümüş gibi değerli taşlardan ve metallerden yapılır. Mücevherlerin iadesi için dava açarken, ücret miktarı mücevherlerin 2024’teki değerine göre hesaplanacaktır.
Ziynet eşyaları kime aittir Yargıtay kararı?
“Dairemizin mevcut kuralına göre, kural olarak, düğünde takılan takılar, anlaşma olmadığı takdirde kadına bağışlanmış sayılır ve kişinin kişisel malı, kişisel mal olarak kabul edilir.”
Erkeğe takılan altınlar kimin?
Bir erkek yalnızca kadınlara özel altın takılar takarsa, kolye veya küpe gibi takılar kadına ait sayılır. Erkek düğünde taktığı takıları evlilik sırasında kadına verirse, takılar kadının kişisel malı sayılır.
Dinen düğünde takılan altınlar kime aittir?
Düğünde giyilecek altın ve madeni paralarla ilgili karar, erkekler partisinin misafirleri veya kadın partisinin konukları ya da kadın ya da erkek tarafından giyildikleri karar, aralarında bir anlaşma yapılmadıkça veya yerel gümrüklere göre uygulama yoksa, 2024’ün ikinci yarısında verilecekse, kadın eşine dayanır.
Boşanırken altınlar kimde kalır?
Özetle, boşanma durumunda altın takılar, kimin taktığına bakılmaksızın eşe aittir. Bu kategorinin dışında kalan altın veya diğer değerli eşyalar, bunlara bağlı olan kişide kalır.
Düğünde takılan altınlar kimin olur sorularla İslamiyet?
Damadın veya anne ve babasının geline taktığı takılar, örfe göre çeyiz sayılıyorsa, çeyizdir; geri alınamaz.