İçeriğe geç

Pesendide Ne Demek Osmanlıca

Ehli kanaat ne demek?

Memnuniyet, mevcut olanla yetinmek ve ihtiyaçları en aza indirerek mevcut imkânlarla yetinmek anlamına gelir. Memnun insanlar asla başkalarının nimetlerini arzulamazlar. Hırs veya açgözlülüğe kapılmadan veya sonsuza kadar yaşıyormuş gibi hissetmeden hayatlarını inancın huzuru içinde yaşamaya çalışırlar.

Piruze ne demek Osmanlıca?

1. Mavi bir değerli taş, turkuaz. 2. Bu taşın rengi mavi, açık gök rengidir.

Peymâne ne demek Osmanlıca?

Peymane kelimesi cam anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmasa da birçok alanda karşımıza çıkan bir kelimedir. Anlamı açısından değerlendirilen Peymane kelimesi cam anlamına gelen önemli kelimelerden biridir.

Osmanlıca damat ne demek?

Osmanlı’da damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa olarak adlandırılırdı. Damat paşalar başlangıçta damat, 16. yüzyılda damat, daha sonra damat (damad-ı hazreti şehriyarî (veya padişah) olarak anılırdı.

Allah’ın taksimine kanaat etmek ne demek?

Sahip olduklarıyla yetinmek ve azla yetinmek anlamına gelen ahlaki bir terim. Kulun Allah dışında her şeyden vazgeçmesi anlamına gelen bir tasavvuf terimi.

Aza kanaat etmek ne demek?

“Büyük işler başarmak için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.” anlamına gelen bir atasözü.

Osmanlıca sevişmek ne demek?

Osmanlıca Sözlük

Peykan ne demek Osmanlıca?

Divan şiirinde manzaranın metaforik bir unsur olarak kullanımı önemli bir yer tutar. Şairler de peykân kelimesini gerçek anlamından farklı bir şekilde kullanmışlardır: “Okun ucundaki keskin demir parçası, Temren.”

Peyk ne demek Farsça?

peyk – İngilizce Sözlük. Farsça paik پَیْک “haberci, haberci, kurye, haberci” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, “yaya” anlamına gelen Orta Farsça paik veya padik kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Orta Farsça pāi veya pād “ayak” kelimesinden türemiştir.

Püryan ne demek Osmanlıca?

Püryan (orman şişi) Nun Puryan

Parelenmek ne demek Osmanlıca?

(< parele-n-mek) Parçalanmak, parçalanmak, parçalanmak: Gelin geldi, ey Karacaoğlan, gelin geldi / Siyah yüreğim delik deşik oldu / Ciğerim parçalandı / Bir kısmı kızın (Karacaoğlan'ın) elinde kaldı.

Peyâm ne demek Osmanlıca?

[1] Başkasından gelen haber, bilgi.

Osmanlıca kız evlat ne demek?

Kerime: Kız. Osmanlı’da kızlar için kullanılırdı. Kerim cömert ve asil anlamına gelse de burada kıymetli anlamına geliyor.

Meret ne demek Osmanlıca?

meret – Nişanyan Sözlüğü. Bunun Arapça mrd kökünden gelen ve “inatçı, asi, şeytan” anlamına gelen marad مرد kelimesinden bir alıntı olması mümkündür; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Arapça marada مرد “o ısrar etti” fiilinin aktif halidir.

Osmanlıca erkek evlat ne demek?

Erkek çocuğa “Mahdum” denirdi. “Hizmet edilen kişi” anlamına gelirdi. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nda çocuk çocuğa değil, annesine ve babasına hizmet ederdi. Ona da saygı duyardı.

Kanaat ne demek din?

Kanaatkâr olmak, çok çalışmak, ama en sonunda elde ettiğiyle, az da olsa, yetinmek. Kanaatkâr kişi, elde ettiği nimetler az olunca isyan etmez, huzur ve sükûn içindedir; çok olunca da taşkınlık yapmayan, kendisindeki istidadı görmeyen kişidir.

İslam dininde kanaat nedir?

Dini açıdan kanaat, Allah’ın verdiğiyle yetinmek demektir. Bu bakımdan müminin çok önemli bir vasfıdır. Yüce Allah’ın kendisine verdiğiyle yetinmek anlamına gelen bir kelimedir. Bu vasfa sahip olan bir Müslüman, birçok kötülükten uzak kalmayı başarabilir.

Ehli insan ne demek?

Bu terim, inançlarını ve davranışlarını insan görüş ve arzularına göre şekillendirenleri ifade eder. Bu terim, Mutluluk Çağı’ndan sonra ortaya çıkan ve dini kanıtlara dayanmayan belirli inanç ve davranışları benimseyen grupları ifade eder.

Kanaat özgürlüğü ne demek?

Buna göre; “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi ve fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yabancı Escort